Учене през целия живот - защо?

Учене през целия живот - защо?
Мая Младенова

Ученето, което продължава през целия живот, е една все по-разпространена тенденция в модерния свят. Дотолкова, че дори университетите в последно време пренасочват приоритетите си към следквалификационни курсове и професионални обучения. Какви са причините? Просто поредната мода или наличие на реални нужди? Какви позитиви ни носи това да продължаваме да учим, докато работим, след като вече сме посветили детството и ранната си младост на обучение? Публикацията търси отговорите на тези въпроси, пречупени през професионалния педагогически опит на автора.

Множество и разнообразни са мненията и гледните точки спрямо съвременната реалност – от това, че просперитетът на човечеството е в свой безпрецедентен пик до това, че светът е напът тия дни да свърши поради човешкия упадък. Но за едно всички сме единодушни – модерната реалност се променя бързо. Неизменно заедно с нея се променят и изискванията към всеки от нас, за да можем успешно и комфортно да функционираме в пределите ѝ. Ето защо, дори и да сме стигнали до най-високата степен в рамките на традиционното си образование, това съвсем не ни гарантира, че имаме всички необходими знания и умения, за да продължаваме да бъдем ефективни в работата си.

Спомням си как след като защитих докторската си степен, се чувствах толкова изтощена от учене и писане на дисертация, което се случваше паралелно с редовната ми работа, че си казах – край, време ми е да спра да уча. И едва година по-късно отново станах студентка – не че академичните ми уклони са чак толкова патологични, просто новата ми професионална дейност твърдо го налагаше. Моят частен случай съвсем не е единичен. На практика всичките ми пълнолетни ученици, когато идваха на обучение при мен, вече имаха висше образование. И до един усещаха осезаемата нужда да усвоят нови умения, които работата им изискваше, а университетът не им беше осигурил.

Можем ли обаче просто да обвиним учебните заведения? Вероятно не. Традиционното образование реагира на нуждите на работната среда бавно. Дори и при най-добро желание и силна мотивация, една нова университетска специалност се формира и акредитира за няколко години. Преди да приеме първия випуск студенти. Да не говорим колко време е нужно, за да се изгради или обучи педагогически еикп от специалисти, които могат да я обслужват. В днешния динамичен свят, докато този процес се случи, изискванията на работната среда вече са се променили. И младият специалист, едва стартиращ кариерата си, вече има нужда от нови знания и умения, а какво остава за завършилия преди години...

Да продължаваме да учим през целия си живот е единственият начин да останем в крак с времето. В новия 21-ви век възможностите за реализация са неизброими и за ориентирания към развитие човек смяната на работни места, че дори и на професионална област, е съвсем естествена. От друга страна, напредъкът на технологиите е толкова светкавичен, че само след десетилетие се очаква да възникнат професии, които днес все още не съществуват.

Ключът към успеха в това динамично професионално бъдеще се крие не толкова в знанията, които сме придобили, а в уменията, които сме съумели да развием – базисни за всяка ефективна работна дейност – да общуваме, да владеем емоциите и поведението си, да се справяме със стреса, да сме организирани и отговорни, да работим в екип и т.н. Самото умение да учим е от съществено значение. Обучението в каквато и да е сфера тренира и поддържа ползотворните работни навици на високо равнище.

Не на последно място, докато се усъвършенстваме в непознати области, ние реално се грижим и за здравето си. Не едно и две изследвания доказват, че ученето забавя процеса на стареене и подобрява функционирането на мозъка. Усвояването на нови умения влияе благоприятно на самочувствието и психологическото ни благополучие. То се грижи и за това да разширяваме постоянно кръгозора си, което от своя страна ни гарантира възможността да създаваме близки и удовлетворителни отношения с околните.

Така че, ако вече нямате търпение да се започнете да учите нещо ново, ви предлагам да прегледате курсовете, които СТО АЯ предлага и да се запишете за безплатна консултация.

Пълното съдържание на този материал е достъпно само за потребители, които са се абонирали за сайта. Ако искате да го прочетете, моля въведете електронната си поща в полето отдолу.

Оставете коментар