Персонализирано обучение – що е то?

Персонализирано обучение – що е то?
Мая Младенова

Какво точно се крие зад термина „персонализирано обучение”? Как точно се създава то? Каква е ползата от него? Правилно ли е да се слага знак на равенство между индивидуалното и персонализираното обучение? В публикацията ще откриете отговорите на тези въпроси, преплетени с други проникновени мисли на автора.

Какви характеристики на обучителен курс го определят като персонализиран? Макар и осъзнатата нужда от придобиването на знания или умения в някаква област да е относително универсална, факт е, че причините за нейното възникване са уникални за всеки. Например един може да иска да развие говорните си умения, защото е започнал работа, където трябва да презентира всяка седмица пред клиенти; друг – защото иска да впечатли с говорната си култура родителите на приятелката си, които принадлежат към академичните среди; трети – защото приятелите му му се смеят, че не може да казва „р”; а четвърти – защото от месеци има непреодолимо конфликтно общуване със свои съседи, с които просто му се налага да се разбере някак.

Същевременно, така нареченото „входящо ниво”, тоест съвкупността от вече налични знания и умения в съответната област, също е различно за всеки, особено когато става въпрос за компетентност, която е пряко свързана с психо-физически навици и особености. Ако вземем за пример чуждоезиковото обучение – някои хора запомнят бързо думи, но така и не могат да се разберат с употребата на времената; други са факири на тема граматика, но пък изпадат в паника, ако трябва да формулират и кажат три изречения; трети се чувстват доста уверени в лексикалните и граматическите си знания, но имат страховито произношение, което умело ги прикрива.

И така – пресонализирано е обучението, което се създава спрямо конкретните цели и входящо ниво на индивида. Макар и да е базирано на набор от универсални знания и педагогически методи, то предполага уникално подбрана комбинация от тях, която в максимална степен да съответства на желанията и нуждите на обучаемия. С други думи – персонализираният курс е курсът, предназначен точно за Вас. Той се изгражда съвместно от учителя и ученика и подлежи на постоянно актуализиране.

Защо не е правилно да приравняваме пресонализираното обучение с иднивидуалното? Индивидуално означава просто, че всички занятия се провеждат само с един човек. И доколкото това дава свободата на преподавателя да се съобразява с персоналното темпо и стилове на учене на ученика, което неизменно повишава ефективността на процеса, все пак учебните цели, задачи и материал са еднакви за всички ученици. От своя страна, персонализираният курс може да варира драстично като учебна материя и задачи от един обучаем до друг. И всъщност не е задължително да се провежда индивидуално. Ако има съответствие или пък допълване между целите на двама обучаеми, преподавателят може да работи с двамата едновременно, без това да нарушава ефективността на процеса за когото и да е от тях.

Нерядко в работата си с ученици съм чувала репликата „Ами ето – аз не мога да постигна каквото искам, ако просто се запиша на някакъв групов курс някъде”. Имам ученичка, която учи актьорско майсторство, защото има специфичното желание да пее ариите си изразително. Курсовете, които е посещавала преди да стигне до мен, определено са й създавали позитивни емоции, но никой от тях не е предполагал възможност за актьорска работа върху нейното пеене. На друг мой ученик се налагаше често да дава телевизионни интервюта и имаше нужда да развива говорната си култура и сценично поведение именно във връзка с тази му дейност. Трета моя ученичка учи английски език конкретно с целта да се представя добре на интервюта за работа и съответно това е фокусът на заниманията ни.

Каква е личната Ви полза от посещение на персонализиран курс? Живеем в много забързан и динамичен свят, където времето понякога е по-ценно и от парите. Ученето е инвестиция – не само на финансови ресурси, но и на време. Когато обучението Ви е създадено специално за Вас, Вие получавате максимална ефективност в рамките на занятията си. Всяка минута от тях Ви приближава конкретно до Вашата цел. Не се разсейвате, не правите неща, които не са Ви полезни. Също така винаги можете да дадете на преподавателя си обратна връзка и предложение за промени в хода на обучението, които да го направят още по-ефективно за Вас. Записвайки персонализиран курс, Вие спестявате време и тъй като времето Ви с преподавателя обуславя цената, която плащате, на практика спестявате и пари.

Ако искате заедно да създадем Вашето специално обучение, запишете се за безплатна консултация сега!

Оставете коментар