Нека Силата (на МОТИВАЦИЯТА) бъде с Вас!

Нека Силата (на МОТИВАЦИЯТА) бъде с Вас!
Мая Младенова

Къде се намира изворът на мотивацията ни? Винаги ли имаме достъп до него? Учителят ли е този, който трябва да ни мотивира? Коя е най-добрата мотивация? Има ли изход когато мотивацията ни за дадена дейност просто я няма? Тази публикация търси отговорите сред низ от разсъждения и анализ на личен опит.

Всички ние неизменно сме се сблъсквали с онова специфично неприятно усещане когато нещо, което не ни се прави, трябва да се направи. Способността да превъзмогваме нежеланието си и да действаме е личностно умение, ключово за цялостното ни житейско осъществяване, което е наложително да се формира още в крехка детска възраст.

И все пак, няма как да не ни е направило впечатление, че когато правим нещо с желание, ни е много по-лесно и постигнатите резултати са далеч по-добри, отколкото когато действията ни се свеждат до проява на умението да вършим каквото трябва, преодолявайки съпротивата си. С други думи, мотивацията сътворява чудеса. Неслучайно тя е в основата на толкова научни изследвания из най-различни житейски области и в центъра на интересите на бизнес компании, образователни институции, всякакви видове обществени формации и т.н. На запад дори има професия “motivational speaker”, чиито кадри се заемат със задачата да мотивират групи от хора да изпълняват полезна за съответната им общност дейност.

Добре. Всички сме наясно колко е важно да бъдем мотивирани. Това особено много се отнася до опитите да научим нещо ново. Но как точно да се мотивираме? Подобно вдъхновението на твореца, мотивацията е нещо трудно за насилствено контролиране. Тя трябва да бъде потърсена, предразположена и приласкана като една истинска муза. И най-вече, трябва да е лична.

Бидейки настоящ учител по английски език, човек би предположил, че предметът винаги е предизвиквал интереса ми и ме е карал да се чувствам настървена за знания. Хм. „Започнах” да го уча когато бях във втори клас. Родителите ми ме записаха на курс в близкото читалище. И с целия си артистизъм аз се приготвях, излизах от вкъщи, обикалях квартала докато те тръгнат на работа... и се прибирах. Мина един срок преди да разберат, че изобщо не ходя. Просто по онова време този красив език не се свързваше по никакъв начин със сърцето ми.

Започнах наново в училище в шести клас. Имах млада, хубава и много мила учителка, която се стараеше да ни намира интересни начини да учим. Защо не мразя диктовките като всички нормални учащи английски език? Защото още помня епизодите от един криминален разказ, които тя ни диктуваше веднъж седмично в продължение на няколко месеца. Всички чакахме с нетърпение да разберем какво се случва по-нататък в интересната история.

Продължих интензивно да уча английски в т.нар. „подготвителен клас”. Учителката ми вече беше друга, изключително знаеща и компетентна, макар и не толкова запалена по подхода с интересните занимания. Обаче и аз бях друга. Бях романтична тийнейджърка, влюбена в рок звезда. Той беше красив, магнетичен, талантлив, успешен, далечен и възжелан. И говореше и пееше на английски език. Твърдо убедена, че ТРЯБВА един ден да се омъжа за него, аз започнах да уча езика със страст, каквато не бях изпитвала до момента към учебен предмет. И, струва ми се, именно случайността на увлечението ми по англоговрящ мъж се оказа ключова, за да се задълбоча в усвояването на английския език толкова, че сега да го преподавам.

Да, при мен мотивацията се роди постъпателно и на практика случайно. Въпрос на късмет. Но ако нямате късмета житейските обстоятелства да Ви „вдъхновят” ярко и категорично да учите нещо, не се отчайвайте. Просто се посветете на задачата да откриете своето персонално вдъхновение. Потърсете връзката между желаната област за развитие и нещо, което наистина пали страстта у вас, колкото и странна да е тя. А ако след положените усилия все пак не успеете да откриете никаква вързка, използвайте въображението си – създайте я.

Да кажем например, че се налага да научите английски език, защото го изискват в работата Ви (факт, който само Ви напряга и никак не Ви вдъхновява), но пък живо се интересувате от баскетбол и всяка свободна минута тренирате на игрището зад блока. Купете си биографията на Майкъл Джордън на английски език и започнете да я четете и да си я превеждате, докато учите. Откривайте там примери за учебния материал, който овладявате в момента. После потърсете интервюта с него и други успешни баскетболисти в интернет мрежата и ги слушайте, докато не ги разберете. Превърнете се в творец, който търси своята лична муза. Може да отнеме време и усилия, но си струва.

А ако искате да открием извора на Вашата персонална мотивация заедно, запишете се за безплатна консултация сега!

Пълното съдържание на този материал е достъпно само за потребители, които са се абонирали за сайта. Ако искате да го прочетете, моля въведете електронната си поща в полето отдолу.

Оставете коментар